Околността на Шабла

Град Кария

Град Кария

   В миналото град Шабла е бил територия, на която е съществувало древно тракийско селище, а по-късно и римски град, наречен Кария. На територията на Шабла се намира най-старият морски фар на Балканския полуостров, а според някои сведения и в Европа. Около фара на Шабла има множество сондажи за нефт от които тече топла минерална вода с високо съдържание на сяра.

Фарът на Шабла

Фарът на Шабла

   В морето около Шабла има множество потънали морски съдове и подводници от втората световна война. Това прави Шабла предпочитана дестинация за подводен туризъм. Местността е любимо място и за орнитолозите. До Шабла се намира и яхтклуб, от който стартира ежегодната яхт регата по Черноморието.

Шабленското Езеро

Шабленското Езеро

   На около 3 километра от Шабла се намира и защитена местност Шабленско езеро, обявена за такава през 1979 година. Под това име се обединяват две естествени крайбрежни езера в Шабла и Езерец, свързани помежду си с изкуствен канал. Самите те са отделени от морето с пясъчна ивица, широка 30-50 метра. Мястото е сред най-значимите влажни зони на България заедно с Дуранкулашкото езеро. Тук се срещат растения, които рядко могат да се видят на други места. Особено значение имат за птичата фауна.  

Събития

  • Шабленски панаир на 2 юни – простира се от центъра на града до околовръстния път към Румъния;
  • Седмица на морето – обикновено се провежда през първата седмица на месец август;
  • Фестивал на хвърчилата – през месец септември;

Обади ни се на телефон +359 887 620 877 за повече информация.